Een historisch juweel, de Stevenskerk in Nijmegen
De Stevenskerk is meer dan alleen een indrukwekkend bouwwerk; het is het kloppende hart van de stad. Het monument is niet alleen een religieuze plek, maar biedt een schat aan mogelijkheden voor culturele evenementen, van concerten tot lezingen en exposities. De kerk heeft zich altijd aangepast aan de veranderende tijden. Ook nu. Het is een gebouw van de toekomst, daarom wordt deze gerestaureerd en verduurzaamd.
Geschiedenis van de kerk
Als getuige van bijna acht eeuwen geschiedenis vertelt de Stevenskerk het verhaal van Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Ooit een centrum van macht en handel onder Karel van Gelre, straalt de kathedrale schoonheid van de kerk nog altijd door. Ondanks de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, herrees de Stevenskerk tijdens de wederopbouwperiode, waardoor het een bron van trots werd voor de stad en haar inwoners.
Houten gewelven
Een centraal element van de Stevenskerk zijn de gewelven, een architectonisch meesterwerk dat grote ruimtes overspant. Gewelven zijn een cruciale bouwtechniek en kunnen verschillende materialen omvatten, van baksteen tot hout. Naast de verschillende maatregelen die de kerk doorvoert, overweegt de Stevenskerk ook de houten gewelven te verduurzamen. Er gaat veel warmte verloren en daarom moet er iets gebeuren om de hoeveelheid gas die jaarlijks gestookt wordt terug te dringen en zo minder fossiele brandstoffen te verbruiken.
Onderzoek naar de beste manier van isoleren
Van Milt Restaurateurs is in samenwerking met Van Hoogevest Architecten en de TU Delft bezig met een innovatieve oplossing en doet hiervoor onderzoek naar de beste en vooral meest veilige manier van isoleren. Een onderdeel van dit onderzoek is dat zij proeven uitvoeren aan de hand van een 1 op 1 model in een klimaatkamer. Hier kunnen wij zowel binnen- als buitenklimaten nabootsen om te zien welk effect dit heeft op de gewelven en het materiaal wat gebruikt wordt. We willen natuurlijk voorkomen dat we in de toekomst spijt krijgen van maatregelen die we nu gaan treffen. We weten inmiddels dat zomaar isolatie op een houten gewelf aanbrengen grote problemen met zich mee kan brengen en dat licht ventileren vaak niet voldoende is.
Bij het onderzoek betrekken we ook de Rijksdienst voor cultureel Efgoed RCE om de scope zo breed mogelijk te houden en resultaten met elkaar te delen. Het onderzoek en het uitwerken de toepassing zijn mede mogelijk gemaakt door de SBIR subsidie van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.
Aan de hand van de resultaten van deze proeven werken wij aan een toepassing om de gewelven veilig te isoleren, zo om de Stevenskerk te helpen met de verduurzaming. Met haar rijke geschiedenis, betoverende architectuur en voortdurende streven naar duurzaamheid, blijft de Stevenskerk een baken van inspiratie. Niet alleen voor de stad Nijmegen, maar voor de hele regio en ver daarbuiten. Een belangrijke stap die zal bijdragen aan de verduurzamingsopgave van andere kerken in Nederland.
We nemen u graag mee in de stappen die we zetten en de oplossing die we gevonden hebben. Bekijk het eerste deel van de documentaire hier: