Verduurzaming Stevenskerk in Nijmegen Documentaire Deel 2

Verduurzaming Stevenskerk in Nijmegen Documentaire Deel 2

Van Milt Restaurateurs (onderdeel Takkenkamp Groep) werkt samen met Van Hoogevest ArchitectenDe Stevenskerk en de TU Delft aan een veilige en effectieve manier om houten gewelven te isoleren. Door middel van proeven in een forst klimaatkamer, met een deel van een gewelf op ware grootte, onderzoeken we op een veilige manier de risico’s, do’s en don’ts van het verduurzamen van de vaak kwetsbare houten gewelven. In deze klimaatkamer kunnen verschillende klimaatomstandigheden worden nagebootst om zo tot de beste aanpak te komen. Alex Leerentveld, Eric van den Ham en Huib Koudstaal delen hun ervaringen en inzichten over het onderzoek naar de isolatie van de houten gewelven van onder andere de Stevenskerk in Nijmegen.

Houten gewelven
De houten gewelven vormen een belangrijk element van de kerk, maar verliezen momenteel veel warmte. Het team is zich ervan bewust dat het isoleren van dergelijke historische structuren complex is; zomaar isolatie aanbrengen kan leiden tot schade aan het hout en de architectuur. Daarom is er gekozen voor een zorgvuldige aanpak: onderzoek op basis van proeven in een klimaatkamer.

Klimaatkamer
Er is een 1-op-1 model van de gewelven nagebouwd, waarbij zowel binnen- als buitenklimaten gesimuleerd kunnen worden. Hierdoor kan het team nauwkeurig meten welk effect verschillende isolatiematerialen hebben op de gewelven. Met deze data kunnen ze mogelijke risico’s in kaart brengen, zoals condensatie of houtrot.

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
Het onderzoek staat onder toezicht van de Rijksdienst voor cultureel Efgoed RCE om ervoor te zorgen dat de kennis breed wordt gedeeld en de culturele waarde van de kerk wordt beschermd. Dankzij de SBIR subsidie van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland is het project financieel mogelijk gemaakt. De bevindingen die uit dit onderzoek komen, zullen niet alleen bijdragen aan de verduurzaming van de Stevenskerk, maar bieden ook een waardevol kader voor vergelijkbare verduurzamingsprojecten in andere kerken in Nederland.

Alex, Eric en Huib benadrukken dat deze aanpak van verduurzaming rekening houdt met de lange termijn, zodat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van dit bijzondere erfgoed. Hun doel is om niet alleen de Stevenskerk een duurzaam leven te geven, maar ook een inspirerend voorbeeld te zijn voor andere monumenten in het land.

Bekijk hier ook deel 1 van de documentaire.

Contact

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid? Vraag dan gratis een offerte aan via de knop hieronder!

Of heeft u een vraag voor ons? Neem dan contact op via de knop hieronder!

Gratis offerte aanvragen
Contact