CTRL2050: De volgende stap richting aardgasvrije woningen
In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor vastgoed komt één vraag steeds vaker naar voren: hoe kunnen we onze woningvoorraad toekomstbestendig maken en tegelijkertijd efficiënt blijven werken? Het antwoord is CTRL2050, een werk- en denkproces dat is ontwikkeld door Takkenkamp Groep en De Variabele. In een recent gesprek tussen Marcel van Haren, Adviseur Klant & Markt bij Takkenkamp Groep, en Ludwig Smits, initiatiefnemer van OMDUS, wordt duidelijk wat de kracht is van CTRL2050.
Wat is CTRL2050
CTRL2050 is een gestandaardiseerde aanpak waarmee ketenpartners in een keer de stap kunnen maken naar aardgasvrije woningen. Met een focus op het reduceren van de warmtevraag en het implementeren van duurzame installaties, zoals zonne-energie en isolatiematerialen, is CTRL2050 geschikt voor 40% van de Nederlandse woningvoorraad.
Deze werkwijze helpt om sneller, slimmer en efficiënter te verduurzamen. Vastgoedonderhoudsbedrijven verschuiven hiermee van projectgericht naar procesgericht werken, wat essentieel is in tijden van schaarste aan intellect, arbeidscapaciteit en grondstoffen.
De rol van Airofill supreme insulation
Airofill supreme insulation speelt een belangrijke rol binnen CTRL2050, vooral bij het na-isoleren van spouwmuren bij de kopgevels van eengezinswoningen. Deze hoogwaardige isolatie zorgt ervoor dat de warmtevraag wordt teruggedrongen, wat essentieel is voor een gasloze toekomst. Bovendien kunnen corporaties dankzij deze besparingen aanspraak maken op de Energie Prestatie Vergoeding (EPV), wat het woonlastenmodel van huurders verder verlicht.
Obstakels op weg naar implementatie
Hoewel CTRL2050 een krachtige oplossing biedt, zijn er enkele stappen die ketenpartners moeten zetten om het volledig te integreren. Een belangrijk knelpunt is de schaarste aan grondstoffen en arbeidscapaciteit. Daarnaast zijn er uitdagingen op het gebied van keuzevrijheid voor opdrachtgevers. CTRL2050 is een open-source systeem, wat betekent dat opdrachtgevers hun eigen partners kunnen blijven kiezen, zonder gebonden te zijn aan specifieke leveranciers, dit vraagt om een nauwe samenwerking en vertrouwen tussen de verschillende partijen in de keten. Door samen te werken met partners en vastgoedonderhoudsbedrijven kan CTRL2050 eenvoudig worden ingebed in de systemen van opdrachtgevers, wat zorgt voor vlotte en succesvolle transitie naar gasloos wonen.
Hoe zetten we stappen naar overstijgend samenwerken?
Om deze stappen te zetten, is het cruciaal dat vastgoedonderhoudsbedrijven, bouwbedrijven en opdrachtgevers gezamenlijk optrekken in de ontwikkeling van duurzame strategieën in het vastgoed. Een transparante communicatie over financiële aspecten en betrokkenheid bij de besluitvoering helpt om vertrouwen op te bouwen. Daarnaast moet er een continue dialoog plaatsvinden over de financiële inrichting van opdrachtgevers, zodat oplossingen zoals de Energie Prestatie Vergoeding (EPV) en meer jaren onderhoudsbegrotingen beter kunnen worden ingebed in de processen.
Door deze samenwerking kan CTRL2050 oplossingen bieden die niet alleen technisch en organisatorisch, maar ook financieel haalbaar zijn. Hierdoor kunnen vastgoed- en bouwbedrijven verder vooruit programmeren en efficiënter werken, ondanks de uitdagingen.
Bekijk de video om meer te ontdekken over de voordelen van CTRL2050 en hoe dit programma de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad kan versnellen.